Democrata is een toonaangevend herenschoenenmerk uit Brazilië, een echt familiebedrijf waar familiewaarden voorop staan. Een betrouwbaar eerlijk ambachtelijk product gemaakt met respect voor mens en milieu. 

Democrata Calçados  is in 1983 opgericht door Urias Cintra die het bedrijf heeft laten uitgroeien tot een van de belangrijkste herenschoen merken van Brazilie. Ook buiten het thuisland worden de schoenen van Democrata verkocht, vooral in Noord-en Zuid Amerika, Azië en nu via een eigen webshop in de Benelux.

Urias Cintra begon zijn loopbaan als schoenmaker op jonge leeftijd om zijn familie (een gezin met dertien kinderen) financieel te ondersteunen. Zijn liefde voor het vak en zijn ondernemerschap hebben geleid tot het Democrata van vandaag. Na jaren in schoenfabrieken te hebben gewerkt starte Urias in 1983 zijn eigen productie in de schuur van zijn woning. Zijn schoenen waren geliefd en al snel kon hij een productielocatie huren en personeel aannemen. Het succes begon met de introductie van comfort technologie zodat geklede schoenen aanvoelden als sneakers.

Op dit moment werken ruim 1800 mensen bij Democrata. Alles wordt in eigen huis geproduceerd zodat de eigen hoge standaarden voor kwaliteit en detail kunnen worden waargemaakt. Urias is zijn harde jeugd nooit vergeten en blijft bescheiden. Als je vraagt wat doe jij voor de kost dan antwoordt hij:  “eu sou um sapateiro”, ik ben een schoenmaker.